Adatmodell tervezés önkiszolgáló- és klasszikus BI projektek esetén


Az on-the-job Power Pivot képzések egyik nagy tapasztalata, hogy egy önkiszolgáló BI rendszer adatmodell tervezése során sokkal nagyobb hangsúlyt kap a forrásrendszer felmérés és a forrásadatok szerkezete mint az üzleti igényfelmérés eredménye.

Az on-the-job Power Pivot képzéseken 3 napunk van arra, hogy letegyünk működő, valós igényeknek megfelelő, szinte azonnal élesbe állítható BI rendszert. 3 nap van a felméréstől kezdve a tesztelésen át mindenre. Ráadásul az önkiszolgáló BI rendszert nem profi BI-osoknak kell felépíteniük, hanem üzleti felhasználóknak az oktató/mentor segítségével. Egy ilyen környezetben nem nagyon tudunk elrugaszkodni a forrásrendszerek adatszerkezetétől, mert ha ezt tennénk akkor egy olyan modellt kapnánk, amelyet az üzleti felhasználók nem igazán tudnának felépíteni/karbantartani. Márpedig ha ez nem valósul meg, akkor az önkiszolgáló BI filozófia sem valósul meg.

Összefoglalva: Az adatmodell tervezés során balanszíroznunk kell a forrásrendszerek lehetőségei és a csillagsémás modellezés legjobb gyakorlata között. A modellnek csillagsémásnak kell lennie, de nem szabad nagyon eltávolodnia a forrásrendszerek adatszerkezetétől.

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre.

|

Kővári Attila
2014. július 28.
Címkék: