Dátum tábla az Excel 2016-ban


Az egyik legalapvetőbb Power Pivot Best practice, hogy minden egyes Power Pivot adatmodellbe létrehozunk egy dátum táblát és e dátum táblán keresztül szűrjük, aggregáljuk a kapcsolódó táblák mutatóit.

Az Excel 2010-ben és 2013-ban ezt a dátum táblát mindig kézzel kellett megcsinálnunk, mert a Power Pivot adatbázis nem tartalmazott beépített dátum táblát. A best practice az volt, hogy valahol, egy mindenki számára elérhető helyre felteszünk egy dátum táblát és mindenki azt használja. Átadáskor, oktatás után ez remekül működött, de az „új generáció” vagy a második körös felhasználók már nem tudták hol van a közös dátum tábla, nem kaptak jogosultságot az adattárházhoz egy dátum tábla miatt, stb. A lényeg: idővel kikopott a „közös” dátum tábla és mindenki elkezdte újra a sajátját használni.

Az Excel 2016-ban azonban lehetőségünk van dátum táblát automatikusan a „rendszer” által generáltatni. A most következő cikkben megnézzük mire lehet használni és mire nem.

HOGYAN HOZHATUNK LÉTRE DÁTUM TÁBLÁT?

A Power Pivot ablakban a speciális fülön lévő dátumtáblázat gombra kattintva:

Ennek hatására létre fog jönni Calendar néven egy új tábla a Power Pivot adatbázisban angol elnevezésű oszlopokkal és a regionális beállításoknak megfelelő hónap, nap nevekkel:

DÁTUM TÁBLA TESTRESZABÁSA

A dátum tábla egy valós fizikai tábla amelynek nevét, az oszlopainak nevét megváltozhatjuk, törölhetjük, saját számított oszlopokkal dúsíthatjuk:

A módosított dátum táblát el is menthetjük sablonként, így az újabb Power Pivotos Excel fájlok létrehozásakor már a gyári helyett a saját dátum táblánkat tudjuk használni, ha rákattintunk az új dátum táblát generáló gombra.

DÁTUM HIERARCHIA

A dátum tábla generálásakor kapunk egy év negyedév hónap bontású hierarchiát is félig angol félig magyar megnevezésekkel:

ELŐNYÖK:

Az automatikusan generált dátum tábla előnyei az importált dátum táblával szemben

  • Nem igényel karbantartást. Ha megjelenik egy új év az adatbázisban, akkor az automatikusan bekerül a Power Pivot dátum táblájába is
  • Egyszerű: Könnyen létre tudjuk hozni, sablont mentve belőle le tudjuk egyszerűsíteni az ad hoc munkát
  • Regionális beállításoknak megfelelően tárolja a hónapok, napok neveit, így frissítéskor mindig a frissítő regionális beállításának megfelelő nyelven mutatja a hónapok napok neveit.

HÁTRÁNYOK

Az automatikusan generált dátum tábla hátrányai az importált dátum táblával szemben

  • Az alapértelmezetten generált dátum tábla önmagában használhatatlan, mert nem tartalmazza azokat a mezőket, amelyek minden idősorelemzéshez szükségesek. így mindenképpen saját dátum tábla sablont kell létrehoznunk, ami már induláskor is tudást igényel
  • Nem tudunk hónap bontású dátum táblát generálni. (Csak nap szintűt)
  • Nem tudunk dátum táblát létrehozni ha nem dátum típusú a dátum kulcsa (pl: 20140101) Márpedig az adattárházakban ritkán használunk dátum típusú kulcsokat a táblák összekapcsolására.
  • Nem tudjuk hozzáadni automatikusan az áthelyezett munkanapokat
  • Ha mindenki magának csinálja meg, akkor annyi féle megnevezése lesz a hónapnak a vállalatnál ahányan saját dátum táblát hoznak létre
  • Továbbra is ABC szerint rendezi a hónap neveket, tehát a rendezéshez kódoszlopokat kell generálnunk DAX nyelven, ami nem rakétatudomány, de induláskor, tudás nélkül ez nem a legegyszerűbb feladat…

Összefoglalva: Nagyon vártam már hogy az Excelben legyen dátum tábla generáló és végre ott oldjuk meg a problémát, ahol az keletkezik. Vártam rá, hogy legyen a felhasználóknak egy eszköze, amellyel olyan egyszerűen tudjanak létrehozni dátum táblát, hogy eszükbe se jusson sajátot építeni és használhassa mindenki a rendszer által gyártott egységes, de testreszabható dátum táblát. De ez még nem az a dátum táblageneráló… Ha a dátum táblánk napi, a forrásaink dátum típusú oszlopokat használnak kulcsoláshoz, akkor érdemes elgondolkodni a használatán, de minden más esetben a best practice továbbra is az egységes, közös, adatgazda által karbantartott dátum tábla a központi törzsadatkezelőben, az adattárházban, a SharePointon, vagy csak egy mindenki által olvasható könyvtárban a fájlszerveren.

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre.

|

Kővári Attila
2016. március 29.
Címkék: