Hulladékadat hasznosítás


Egy ügyfél adataira működés szempontjából csak addig van szüksége a vállalatnak amig az ügyfél ügyfél, vagy a míg a törvényi szabályozás előírja. Egy szenzor adataira jellemzően csak órákig, vagy pár napig van szükségünk a működés monitorozásához, a logokat sem akarjuk túl sokáig tárolni, mert felesleges.

Minden adatnak van egy életciklusa, aminek lejárta után hulladékadat lesz belőle. A forrásrendszerekből töröljük őket, mert a működéshez nincs szükség rájuk, a rendszert felesleges terhelik.

A kérdés csak az, hogy mit kezdjünk ezekkel a hulladékadatokkal. A felhőszolgálatások és a Big Data együttesen megteremtették az adatok olcsó tárolásának lehetőségét, kézenfekvőnek tűnik hogy tároljuk őket, hiszen nem kér kenyeret. Csakhogy a tárolás olcsósága önmagában nem elég erős érv, hiszen - bár a tárolás tényleg olcsó de - a felhasználás, vagy a karbantartás már egyáltalán nem az.

Ha ugyanis egy adatot készletezünk akkor arról kereshető nyilvántartást kell vezetnünk, az adatot címkézni és rendszerezni kell, és ki kell jelölnünk egy felelőst aki az adatokat karbantartja. És bár ezek nem tűnnek nagy feladatnak, a vállalatok nem nagyon tudják/akarják ezt a szintet megugorni... De erről írtam már az adatvagyon felelős című cikkben, úgyhogy kanyarodjunk vissza az eredeti problémához: Mit kezdjünk a hulladék adatokkal?

Egy adatról már jó előre el tudjuk dönteni, hogy lehet-e potenciál a hasznosításában. Az értékét nem tudjuk jól megbecsülni, de azt igen, hogy lehet-e benne érték vagy sem, illetve azt is jól meg tudjuk becsülni, hogy mikorra válik teljesen értéktelenné. E két információ birtokában pedig meg lehet tenni az első lépéseket a vállalati (hulladék)adathasznosítási stratégia kialakítása felé.

Számtalan példát tudnék mesélni arról, amikor tudtuk hogy van potenciál a hulladékadatokban, tudtuk, hogy egyszer fontosak lehetnek, de nem tároltuk el őket. Nem tároltuk le őket, mert nem a normál üzletmenetben lettek volna fontosak, hanem akkor amikor baj van. Vagy akkor amikor valami új dolgot szeretnénk kifejleszteni.  Vagy akkor amikor azt akarjuk elemezni, hogy valami miért nem történt meg. A megtörtént események elemzésére ott az adattárház. De a meg nem történt események adatait a hulladékadatok között kell keresnünk.

De mondok más példát is: Merőben új vállalati stratégiákat láttunk kialakulni a „hulladékadatokra” alapozva és forgattunk át egy bevétel maximalizáló vállalatot, egy felhasználást/fogyasztást maximalizáló vállalattá, amely hosszabb távon sokkal sikeresebb, mint a negyedévről negyedévre való bevételmaximalizáló stratégia.

És ezek még csak a vállalaton belüli hulladékadat hasznosításra példák, de a hulladékadatnak vállalaton kívül is lehet értéke. Gondoljon bele, hogy egy autóban működő ABS adatai értékesek lehetnek a féket gyártó vállalatnak, egy telemetriai biztosítást nyújtó biztosító társaságnak, vagy a sofőrök vezetési stílusát javítani akaró kamiontársaságnak.

Lehet, hogy önmagában a hulladékadatban nincs potenciál és értéktelen, de érdemes elgondolkozni azon is, hogy a hulladékadatot feldúsítva a hulladékadat keletkezési körülményének jellemzőivel értékes adatot kapunk-e. Egy mérési adat kiegészítve a méréskor mért hőmérséklettel, már lehet hogy értékessé teszi az önmagában értéktelen mérési adatot.

Az is előfordulhat, hogy a hulladékadatot önmagában még nem tudjuk hasznosítani, de a hulladékadatok idősorát már igen. Tendenciákat figyelhetünk meg, szokásostól, eltérő viselkedésekre deríthetünk fényt. Érdemes ezeket mind-mind figyelembe venni akkor, amikor a hulladékadatok hasznosításán gondolkozunk.

Összefoglalva: A hulladékadat ész nélkül tárolásának önmagában semmi értelme. Még akkor se, ha nem kerül pénzbe. De a hulladékadatnak van olyan része, ami hasznosítható, és el kell kezdeni gondolkodni azon hogy melyik része az. És el kell gondolkodni azon is, hogy mit dobunk ma ki, mit nem gyűjtünk, vagy a gyűjtött adatokkal mit kezdünk most, mit kezdhetnénk a jövőben. Mert amikor szüksége lesz rá, akkor azonnal fog kelleni, és nem elég akkor elkezdni gyűjteni, mert hiányozni fog az idősor...

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre.

|

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2018. november 06.
Címkék:

3 Hozzászólás

Incremental refresh

Attila, erről jut eszembe, hogy hallottál valamit esetleg arról, hogy Power BI-ban elérhető lesz-e az incremental refresh PRO verzióban is (nem csak Premiumban)? Jelenleg elvileg csak Premiumban érhető el...
Ez nagyon hasznos lenne, mert pl. be lehet állítani hogy mindig az utolsó x évet tárolja csak az adatmodell, meg persze nem kellene mindig a teljes adatsort frissíteni, hanem lehet paraméterezni, hogy mennyi adatok akarunk egy-egy frissítésnél behozni.
Egyébként érdekes a cikk, köszi! :) Bár én úgy vagyok ezzel, hogy szerintem kétféle ember létezik, az egyik aki mindent gyűjtögetni akar és semmit nem dob ki, a másik típus, aki viszont minden feleslegestől igyekszik minél előbb megszabadulni... Pl. én soha semmilyen email-t nem törlök, a feleségem viszont gyakorlatilag olvasás után minden email-t töröl. :)

umvmomluc lawlocal Asics online gambler insights calculation

Los niveles de testosterona aumentan con Distance Anglia, y tal vez definitivamente no sean extraordinarios con zapatos Asics en linea Kent. Con Sussex, además de Londres, muchas personas tienen menos gente en general, y tal vez también son bastante raras de los lothianos. Profesional médico. Beddoe, médico profesional. Thurnam, junto con los antropólogos, ha compilado considerablemente la investigación hacia consecuencias similares. Es por eso que la carne orgánica considera tener muchas posibilidades de que muchos de estos descendientes en los británicos negros sin embargo lleguen a la costa teutónica. Hacia los descendientes de los británicos de peso ligero, la mayoría de nosotros no podemos, ciertamente, ser diferentes. estos individuos por estos en el complejo inglés Los intrusos en el idioma. Pero también en la verdad, posiblemente desde la distancia en sí, gastan menos únicamente con Sussex y Londres, este negro, además de las formas sensibles, incluye mucho zapatillas Asics tiempo. De hecho, y tan típicamente fusionados por medio de la vida conyugal, ahora tenemos probablemente varios o quizás no auténticos teutones o tal vez auténticos celtas por sí mismos distinguibles por cualquier medio. Ciertamente, personas sensatas, en el escandinavo o quizás legítimo Un idioma como la variedad alemana , tener trenzas increíblemente ligeras y también peque?os ojos marrones violetas más pálidos, por lo general son bastante misteriosos entre nosotros, y una vez que muchas personas completan se producen , muchas personas se acercan al tener contacto de un color diferente. En términos generales, sus personas varían decididamente con la piel además de la forma fisiológica, en los campesinos morenos, con cabezas largas y morenos con los que la mayoría de nosotros, de vez en cuando, hablamos con la granja Yorkshire, hacia grandes, de pelo rojo, rojo. machos adultos de mejillas con los cuales la mayoría de nosotros descubrimos a menudo, además de con Derbyshire danés, aunque posiblemente con Celtic zapatillas Asics Espana Wales en gran parte además de Cornwall. Hacia el mundo occidental, el Maestro Huxley informa que, solo con buenos fundamentos antropológicos, es probable que, en general, un celta más profundo en comparación con la propia Eire.
?La mayoría de estos puntos de vista antropológicos suelen estar completamente pagados a través de este arco metódico? Los ologistas realizaron casi todo cuando se trata de investigar estas tumbas y, junto con ellos, siempre están los intrusos anglosajones principiantes. El profesor Rolleston, que probablemente ha examinado muchos más cráneos en este tiempo en comparación con otro ojo privado, muestra en su lugar el factor de las personas de origen romano-británico además de los enterramientos anglosajones para indicar que posiblemente debería prepárese cuando considere que las siguientes masacres al por zapatillas Asics outlet mayor sobre los golpeados Romano-Británicos fueron extraordinarias, y esto a continuación, las importaciones en general relacionadas con mujeres anglosajonas de todas las edades no eran mucho más típicas. él / ella destaca que cualquiera de nosotros incluye investigación fisiológica destinada a indicar cuáles de los diferentes tipos de machos adultos persistieron con Asics Gel-Nimbus 19 Mujer baratos el Reino Unido para ayudar, además de esta intrusión teutónica, además de la dominación. Esta información indica cuáles son los antecedentes que vivían en las islas británicas. antes de la conquista de la lengua inglesa se extendió parcialmente para ayudar a vivir en el objeto y luego a la conquista. Este dolicocéfalo, o tal vez El estilo cráneo de hombres adultos, exactamente quién, en parte, precedió a este idioma inglés, se ubica generosamente desde el punto de zapatillas Asics baratos Suffolk en el Littus Saxonicum, el lugar en el que el Celta además del sajón ©s] no será reconocido por los incluidos viendo a los depredadores tan pronto como Distancia Anglia se convirtió en una especie de imperio. Así que la mayoría de nosotros nos aseguramos de que las personas en la forma negra se generen generosamente en este momento, los cráneos en la variedad similar generalmente se obtienen teniendo entierros en la época anglosajona. Además, el Sr. Akerman, poco después de la investigación con tumbas, observa: La expulsión general o tal vez la desintegración de los romanos-británicos debido a los intrusos probablemente será casi imposible cuando en esta era en particular se relacionó con la investigación.

waeoicioa201811

The best solving for this website

I would to present you the best resolve for yours website. Can i do it? / Ruwbednis

Szóljon hozzá!

Szabály: Legyen kedves, segítõkész és vállalja a nevét.
A mező tartalma nem nyilvános.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
ANTI SPAM
A robot regisztrációk elkerülésére.
Image CAPTCHA
Figyeljen a kis és nagybetűk használatára