Építsünk hierarchiákat PowerPivottal?


Értekeztem erről anno az OLAP adatbázis kezelők kapcsán is, most nézzük meg mindezt a PowerPivot szemszögéből.

Image002

A hierarchiák támogatása a PowerPivot 2. verziójában jelent meg először. Oktatom is az Önkiszolgáló BI workshopon, de egyre inkább úgy gondolom, hogy ki fogom venni az anyagból. Miért?

 

1)      A hierarchiák nem képezik az oszlopalapú PowerPivot alapját. Ahogy az OLAP szinte nem is tud létezni hierarchiák nélkül addig az oszlopalapú nagyon jól meg van nélküle. Sőt. igazából csak púp a hátán, hiszen az oszlopalapú nem ismeri a dimenzió elemeket, nem is hallott még a „currentmember-ről, és azt sem tudja mi az a „Parent” egész egyszerűen nem is elemekkel dolgozik, hanem oszlopokkal

2)      A hierarchiák nem működnek jól együtt a szeletelőkkel. Ha valaki hierarchia szintekből épít szeletelőket, akkor azok nem lesznek szinkronizáltak egymással, azaz az egyik szeletelőben történő szűrés hatására nem szűrődik a másik szeletelő. Ugyanez a funkció ugyanakkor remekül működik ha nem a hierarchia szintekből képezünk szeletelőket, hanem egyszerűen oszlopokból.

3)      Az Excel kocka függvényeiből sokkal nehezebb lekérdezni egy hierarchia szintet, mint egy oszlopot. Míg az első esetben [Dátum].[Év].[Negyedév].[Hónap].[All].[Március 2013] szintaktikával kell lekérdezni márciust, addig hierarchia nélkül ez ennyi: [Dátum].[Hónap]. [All].[Március 2013]

 

Akkor miért építettünk eddig hierarchiákat?

 

1)      Mert nagyon egyszerű egy hierarchiát létrehozni

2)      Mert a kliens eszközök, mint a Power View tudja használni

3)      Mert a „termék hozzájárulása a termékcsoport forgalmához (%)” típusú mutatók kiszámításához szükségesek

 

De. A Power View-ban még sosem használtam hierarchiákat és a „% of Parent” típusú mutatók kiszámítása sem egyszerű feladat. OLAP adatbázis kezelővel gyerekjáték egy ilyen mutató előállítása, de az oszlopalapúval nem az. Mellesleg erre a mutatóra sem volt még szükségem.

 

Úgyhogy eldőlt. Ahogy írtam a cikket, közben meg is győztem magam: Kikerülnek a hierarchiák az önkiszolgáló BI workshop törzsanyagából.

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. február 20.-i Power BI workshopra. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre.

|

Kővári Attila
2013. április 16.
Címkék:

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. február 20.-i Power BI workshopra. Részletek >>