Nyugdíjba megy az OLE DB


A Microsoft nemrégen bejelentette, hogy nyugdíjazza az OLE DB-t és helyette az ODBC-n keresztüli adatkommunikációt favorizálja. A hír két ok miatt is érdekes. Egyfelől az évek során megtanultuk, hogy az ODBC lassú és az OLE DB gyors, másfelől az Analysis Services nem támogatja közvetlenül az ODBC-n keresztüli adatelérést.

Image001

Ezzel kapcsolatban a múlt héten az Analysis Services Team írt egy bejegyzést „Impact of the SQL Server OLE DB Deprecation on Analysis Services” címen, amely tisztázza a helyzetet. Ezek szerint

1)      Az Analysis Services feltöltéséhez továbbra is az OLE DB-t kell használnunk mindaddig, amíg meg nem jelenik a natív ODBC driver az SQL Serverhez

2)      Az Analysis Services lekérdezéséhez továbbra is az MSOLAP OLE DB providert kell használni, mert az nem kerül nyugdíjazásra.

Konklúzió: aggodalomra semmi ok. Csak az SQL Server OLE DB provider fog nyugdíjba menni, és az sem most, hanem majd 7 év múlva. Valószínűleg nemsokára megjelenik a natív ODBC támogatás is és akkor majd azt kell használni. De addig minden marad a régiben és továbbra is az OLE DB lesz a leghatékonyabb eszköze az SQL serverben tárolt adatok elérésének.

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre.

|

Kővári Attila
2011. szeptember 20.
Címkék: