SQL 2012 újdonságok - Fast Track referencia adattárház architektúra


A Fast track adattárház architektúra a Microsoft és néhány nagy hardvergyártó által közösen kifejlesztett és kitesztelt referencia adattárház architektúra, melynek legnagyobb előnye, hogy segítségével viszonylag egyszerűen ki tudjuk választani a méreteinknek leginkább megfelelő adattárház hardvert és biztosak lehetünk benne, hogy az a legkisebb költségen fogja biztosítani az elvárt lekérdezési teljesítményt.

Image002

A 2012-es referencia adattárház architektúra legnagyobb újdonsága, hogy megjelent a solid state diszkek támogatása és az architektúra optimalizálva lett a xVelocitynél (Régi nevén Vertipaq) megismert Column Store index használatára. Ez utóbbi kapcsán láttam egy prezentációt, ahol mindent változatlanul hagyva csak a 2008 R2-es SQL Serverről 2012-es SQL Serverre upgradelve, - nagylevegő… – nem történt jelentős teljesítménynövekedés (maradt a kb. 2,4 GB/s olvasási sebesség)

Viszont csak azzal, hogy ugyanezen a vason bekapcsolták a Column Store indexet kétszeresre nőtt az olvasási sebesség. Mindez történt egy TCP-H benchmarkhoz használt adatbázison, ami ha csillagsémás lett volna valószínűleg nagyobb teljesítménynövekedést figyelhettünk volna meg. (De valószínű, hogy a memóriabővítés is tovább lendített volna a teljesítményen J)

Érdemes egyébként megnézni a referencia adattárház architektúrát azoknak akik SQL serverrel építenek csillagsémás adattárházat, mert nagyon sokat lehet tanulni belőle a hardverek optimális használatáról.

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról és jöjjön el a 2019. április 11.-i BI és adattárház projektvezető képzésre. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Iratkozzon fel az értesítőre.

|

Kővári Attila
2012. március 23.
Címkék:

Szóljon hozzá!

Szabály: Legyen kedves, segítõkész és vállalja a nevét.
A mező tartalma nem nyilvános.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
ANTI SPAM
A robot regisztrációk elkerülésére.
Image CAPTCHA
Figyeljen a kis és nagybetűk használatára

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról és jöjjön el a 2019. április 11.-i BI és adattárház projektvezető képzésre. Részletek >>